WordPress lisäosat

Seuraava lista käsittää kaikki pluginit, mitä tällä sivustolla on käytössä. Niitä on aikamoinen määrä enkä suosittele kaikkia pistämään kaikkea jokaiselle sivustolle. Kannattaa käyttää omaa viisasta järkeään, että tarvitseeko olla esimerkiksi lomaketta omalla sivustolla, jos yhteydenoton voi tehdä helposti muullakin tavalla.

HUOM! En suosittele oikeastaan kenellekään näin hurjaa listaa lisäosia, sillä ne hidastavat sivuston toimintaa ja täten tekevät sivuston käyttöä epämukavammaksi vierailijoille. Sen lisäksi Google arvostaa enemmän nopeita sivustoja ja nostaa niitä korkeammalle hakutuloksissa. Niin ironista se kuin onkin niin siihenkin on olemassa lisäosa, jolla pystyy tarkistamaan, mitkä lisäosat hidastavat eniten sivustosi toimintaa. Let me present you P3 (Plugin Performance Profiler)Tämä lisäosa kannattaa aktivoida silloin tällöin, jos haluaa tietää, mitä lisäosia kannattaisi poistaa sivuston nopeuttamiseksi.

Klikkaamalla pluginin nimeä voit ladata sen suoraan WordPress.org sivustolta. Pluginit asennetaan blogisi ohjauspaneelin kautta Lisäosat -> Lisää uusi -> Lataa.

 • Akismet Loistava plugini spämmiviestien torjumiseen. Tulee WordPress-paketin mukana vakiona eikä tarvitse sen kummempaa huolenpitoa.
 • All-in One SEO Pack Monipuolinen pakettihakukoneoptimointia (SEO) varten, joka on elintärkeää blogisi näkyvyyden kannalta Googlessa. Pystyt helposti laittamaan esimerkiksi jokaiselle postauksellesi oman titlen, descriptionin ja keywordit. Tämä on aina ensimmäinen plugin, jonka asennan jokaiselle WordPress-sivustolle.
 • Contact Form 7 Välillä mietin, että miksi minulla on lomake tällä sivustolla. Miksei yhteystietosivulla voisi olla vain sähköpostiosoite, linkit Facebookiin ja Twitteriin ja kenties puhelinnumero? Lomake on kuitenkin todella nopea ja formaali tapa ottaa yhteyttä ennestään tuntemattomaan henkilöön. Käyttäjä ei tarvitse muita työkaluja saadakseen viestinsä perille sinulle.
 • Custom sidebars Tämän lisäosan avulla pystyt halutessasi luomaan erilaisen sivupalkin vaikka jokaiselle sivullesi.
 • DB Cache Reloaded Fix Ehdottomasti lisäosa, joka kannattaa asentaa varsinkin yhtään isommille sivustoille. Nopeuttaa sivustosi toimintaa ja täten helpottaa nettisivukävijödesi elämää. Google tykkää myös nopeista sivustoista, joten voit nousta hakutuloksissa korkeammalle.
 • FeedBurner FeedSmith Niin kuin mainitsin eräässä postauksessanikin, RSS pitäisi olla jokaisessa blogissa. Feedburnerin avulla pääset selville helposti, kuinka moni tilaa RSS:llä blogisi sisältöä ja muuta mukavaa statistiikkaa tilauksista.
 • Google Analytics for WordPress Hieman kummoksun bloggaajia, jotka eivät analysoi kävijöitään / lukijoitaan. Google Analytics on kuin hillo pannukakun päällä niille, jotka rakastavat tilastoja. Sen avulla pystyt analysoimaan liikennettä sivustollasi erittäin laaja-alaisesti.
 • Google XML Sitemaps Sivukartta auttaa Googlea ja muita hakukoneita indexoimaan(?) blogisi paremmin. Plugini auttaa blogiasi näkymään korkeammalla hakukoneiden hakutuloksissa, koska se selventää niille sivustosi rakenteen.
 • Hyper Cache Lisäosa, joka toimii hyvin yhdessä DB Cache Reloaded Fix -lisäosan kanssa ja nopeuttavat sivuston toimintaa.
 • List category posts Bloggaus.fin arkisto on tehty tällä pluginilla. Sen avulla pystyt listaamaan eri kategorioiden postaukset haluamaasi järjestykseen joko erillisille sivulle tai blogisi sivupalkkiin.
 • PhotoDropper Tämän lisäosan avulla pystyt lisäämään kuvia postaukseesi nopeasti.
 • Pretty Link Lite Tämän lisäosan avulla pystyt muokkaamaan muille sivustoille linkkaavien linkkien URL:t. Esimerkiksi voisin muuttaa URL:n http://wordpress.org/extend/plugins/pretty-link/ muotoon http://www.bloggaus.fi/prettylinklite.
 • Rank Tracker (maksullinen) Tämän lisäosan avulla pystyt seuraamaan, millä hakusanoilla ihmiset tulevat Googlesta millekin sivulle blogissasi. Se myös näyttää, että kuinka moni on tullut milläkin hakusanalla ja millä sijalla sivusi on Googlen hakutuloksissa.
 • Redirection Tämän lisäosan avulla pystyt ohjaamaan kävijät oikeaan osoitteeseen. Jos olet esimerkiksi poistanut sisällön osoitteesta www.blogisiosoite.fi/ensimmainen-artikkeli niin voit ohjata ne tällä lisäosalla esimerkiksi osoitteeseen www.blogisiosoite.fi/toinen-artikkeli.
 • Reveal IDs Tällä lisäosalla näät sivujen ja postauksien ID:t. Välitä tästä lisäosasta vain jos hallitset HTML:ää ja CSS:ää.
 • Search Meter Mietityttääkö joskus että, mitä blogissasi vierailevat naputtelevat siihen ”Etsi” laatikkoosi? Tällä lisäosalla näät, mitä ihmiset hakevat sivustoltasi.
 • SEO Friendly Images Tämä lisäosa lisää kuviisi alt ja title attribuutit asettamiesi asetuksien mukaan. Selvennykseksi niin varsinkin alt-attribuutti on hyvä olla kuvissasi hakukoneoptimoinnin vuoksi.
 • Sharebar Tällä saat samanlaisen palkin täynnä sosiaalisen median nappuloita niin kuin tässä blogissa tuossa vasemmalla.
 • Thumbnail For Excerpts Tämän lisäosan avulla saat pikkukuvat näkymään blogitekstisi otteen vieressä.
 • TinyMCE Advanced Tämä lisäosa lisää monipuolisemman tekstin muokkauspaletin, kun muokkaat postausta tai sivua.
 • Vertical scroll recent comments Pluginin nimi kertoo jo oleellisen. Kyseessä on widget(vimpain), jonka voit pistää pyörittämään blogisi kommentteja sivupalkkiin. Tuo mukavasti elävyyttä blogiisi, eikä ollenkaan liikaa.
 • WordPress Backup to Dropbox Tällä lisäosalla voit tehdä varmuuskopiot blogisi sisällöstä suoraan Dropboxiisi. Voit asettaa sen automaattiseksi tekemään varmuuskopiot esimerkiksi joka viikon sunnuntai.
 • WordPress Related Posts Lukijasi haluavat tietää muistakin aiheeseen liittyvistä kirjoituksistasi. Tämän pluginin avulla pystyt tekemään listan muista aiheeseen liittyvistä teksteistäsi esimerkiksi jokaisen postauksesi alapuolelle.
 • WordPress.com Stats Blogini toinen (jep, toinen) plugin, jonka avulla pystyt analysoimaan sivustosi liikennettä. Tilastot näkyvät WordPressisi ohjauspaneelissa, josta voit nopeasti kurkata sivunlataukset.
 • WP Maintenance Mode Erinomainen plugini, jos haluat pistää verhot kiinni hetkeksi blogissasi ja tehdä esimerkiksi uuden ulkoasun sivustollesi. Tällä pystyt tekemään sivun, joka näytetään kaikille muille paitsi sivuston ylläpitäjille. Muut saavat ihmetellä ja odotella, kunnes sivustollesi tekemäsi muutokset ovat valmiita.
 • WP-DB Backup Varmuuskopioita ei suotta toitoteta liikaa. Monesti kuulee kuinka kaverit ovat menettäneet tärkeää tietoa, kun laitteet tai ohjelmat ovatkin pettäneet ennen aikaisesti. Tämän pluginin avulla pystyt ottamaan blogistasi talteen tärkeimmät asiat  kuten postaukset ja kommentit.
 • WP-PostViews Tämän avulla näet tai pystyt näyttämään sen, kuinka monta kertaa jotain tiettyä postaustasi on luettu.
 • WP PHP widget Tämän lisäosan avulla pystyt käyttämään PHP:ta sivupalkkisi vimpaimissa.
 • WP Smush.it Smush it pienentää kuviasi, jotta ne latautuvat nopeasti kävijöillesi.
Broken Link Checker olisi myös päässyt listaan, jos se ei hidastasi blogin toimintaa turhan paljon. Päätin poistaa sen sivustoltani ja aktivoida sen silloin tällöin tarkastaakseni, onko blogissani viallisia linkkejä.

Kannattaa katsastaa myös Markus Ossin tekemä lista 20 parhaimmasta WordPress pluginista.

8 kommenttia WordPress lisäosat

 1. ερωτας

  Thanks for some other great article. The place else could anybody get that type oof information in suhch an ideal mannesr of writing?

  I’ve a presentation subsequent week, and I’m at
  the look for such information.

  Vastaa
 2. Erkki Ruuhinen

  Tiedustelu. Voiko postauksesta poistaa kehitysversioita, jotka saattoivat luoda ongelman, jossa otsikkokuvan koot muuttuivat kaikissa jutuissa liian pieniksi iMacin Retina-näytöllä?

  Yritin poistaa niitä, mutta en onnistunut.
  Halusin kokeilla poistuuko ongelma.

  Vastaa
 3. Leila

  Hei Ilpo. Laitoin sulle s-postia mutta se tulla pamahti mulle takaisin. Mikähän maksaa? Olisi valtavasti asiaa bloggauksesta, kyssäriä toisensa perään. T. Leila

  Vastaa
 4. Juuso Kataja

  Hyvä lista, mutta pelottavan pitkä. Näin hosting-alan ammattilaisena ja pitkän linjan WordPress -miehenä, pyrkisin välttämään mahdollisimman paljon tarpeettomien lisäosien käyttöä. Näissä piilee mm. suuri riski hakkerointiin, jos lisäosaa ei kukaan kehitä tai päivitä. Esimerkiksi Google Analytics -koodin ja monet sosiaalisen median painikkeet saa suoraan omalla koodillaan liitettyä sivustolle, ilman minkään lisäosan asentelemista.

  Vastaa
 5. Lisa

  Tämä olikin hyvä lista, kiitos tästä! Otin käyttöön SEO-packin ja pyörivät kommentit. SEO-pack nyt ei pahemmin innosta kun asia on sitä kuivista kuivinta, mutta latasin koska tiedän sen olevan tärkeä. Sen sijaan pyörivistä kommenteista olen aivan innoissani! :D Yksi hyvä on mielestäni myös ”Subscribe To Comments” (minkä Markus Ossikin mainitsi) tai joku vastaava, jolla kommentoija voi tilata jatkokommentit keskustelusta sähköpostiinsa. Kaivattaisiin täälläkin! ;)

  Vastaa
  1. Ilpo Ryynänen

   Heh SEO on tavallaan melko kuivaa, mutta se muuttuu jännäksi, kun huomaa olevansa joillain hakusanoilla top3:ssa ;) Kiitos ehdotuksesta. Voisikin varmaa pistää tuon kommenttien tilaus -mahdollisuuden tällekin sivustolle.

   Vastaa
 6. Joni

  Testailin tuota Photo Dropperia, löysin asetuksista täpän johon sai merkata jos sivustot on kaupalliset.

  En kumminkaan huomannu heti että etsiikö se public domain kuvia, vai minkälaiset oikeuden noihin kuviin yleensäkki on.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *