Perusteita WordPressin optimoinnista GooglellePalataanpa jälleen hakukoneoptimoinnin maailmaan, jotta blogisi saisi lisää lukijoita. WordPressin perusasetukset eivät todellakaan yksinään riitä tuomaan riittävästi liikennettä blogillesi vaan sinulla on paljon mahdollisuuksia vaikuttaa löydettävyyteesi. Lue tästä postauksesta, että mitä perusasioita voit tehdä näkyvyytesi eteen. (Huom. suurin osa, jos mikään, esittelemistäni mahdollisuuksista ei vaadi koodikielien hallitsemista.)

Photo on 2010-06-26 at 22.27
photo credit: DAN_DAN2

Lue 7 tapaa saada lisää kävijöitä Googlesta postaus ennen kuin aloitat lukemaan tätä, koska WordPressin optimoiminen hakukoneille liittyy paljolti aikasemmin tekemääni postaukseeni. Saat siitä hyvät perustaidot, jotta voi syventyä paremmin WordPressin maailmaan.

WordPress pluginit

Jos pitäisi olla yksi syy, miksi pitäisi vaihtaa WordPress.comin ilmaisversioista WordPress.orgiin niin pluginit ovat jo yksi todella hyvä syy tehdä se. Lisäosia löytyy satoja ja seuraavaksi esittelen vain kuusi lisäosaa hakukoneoptimoinnin eli SEO:n tueksi. Jos asennuksen tai muuhun niihin liittyvien asioiden kanssa tulee ongelmia niin autan mielelläni. Otathan vain yhteyttä.

All-in One SEO Pack on kaikista tärkein lisäosa. Jos et muuta halua asentaa niin tutustu edes tähän. Sen avulla pystyt muuttamaan aikaisemmassakin postauksessani läpi käymiäni titleä ja descriptionia kaikille postauksille, välilehdille sekä etusivulle. Ne ovat ensisijaisen tärkeitä löydettävyydellesi.

Automatic SEO Links automatisoi linkityksiäsi. Jos sinulla on jokin guru sivusto tai yhteistyökumppani, jonne linkkaat usein blogissasi, niin tämä plugin on sinua varten. Minä käytän sitä esimerkiksi kuinka tienata rahaa fraasin kanssa. Kätevää, ettei tarvitse tehdä linkitystä aina manuaalisesti.

Redirection on kätevä tapa ohjata kävijät oikeaan paikkaan. Jos blogisi postauksien tai sivujen URL-osoitteisiin on tullut muutoksia, tämän lisäosan avulla pystyt ohjaamaan ihmiset automaattisesti vanhasta osoitteesta suoraan uuteen. URL on voinut muuttua esimerkiksi siinä kohtaa, jos olet tehnyt muutoksia blogipostaukseesi ja otsikko ei pidäkään enää paikkaansa. Olisihan se kurjaa potentiaalisen lukijan kannalta tulla sivustolle, jossa onkin eioota. Vaikkakin se olisi hetkellistä, ei se anna hyvää kuvaa blogin ylläpitäjästä.

SEO Tag Cloud Widget on niitä useita bloggaajia varten, jotka käyttävät tagipilveä. Kyseinen lisäosa tekee tagipilvestä myös hakukoneille luettavan HTML-version, joten pilvi ei ole enää pelkästään lukijoita varten.

SEO Friendly Images auttaa sinua optimoimaan kuvat hakukoneille. Lisäosa lisää automaattisesti kuville otsikon ja ALT-tekstin, jotta ne eivät pääse vahingossakaan unohtumaan. Näin ne auttavat osaltaan sivuston löydettävyydessä.

Google XML-Sitemaps tekee sivukartan pelkästään hakukoneille. Se ei näy käyttäjille, mutta paljastaa sivustolla vieraileville hakukoneille sivuston rakenteen. Kyseinen lisäosa on varmastikin yksi tärkeimmistä, koska ilman selkeää sivurakennetta hakukoneet eivät käy välttämättä kaikkea näkyvyytesi kannalta tärkeää informaatiota läpi.

Osoiterakenne

Oletko miettinyt, miten saat tyylikkään näköisiä URL-osoitteita blogiisi? Perusasetus WordPressissä on se, että osoitteet ovat mallia http://www.blogisi.fi/?p=63. Tämän tapaisia osoitteita kutsutaan dynaamisiksi osoitteiksi. Ne eivät kuitenkaan ole huikean selkeitä kirjoitusasultaan eivätkä ne korostu hakusanoja etsiessä.

Kun osoitteesi on mallia http://www.bloggaus.fi/perusteita-wordpressin-optimoinnista-googlelle, voit saada hauissa osumia jo URL-osoitteesta. Tässä tapauksessa ”highlightausta” tapahtuisi, kun joku haluaisi tietää, miten WordPress optimoidaan Googlelle. Tällainen osoite kertoo etsijälle heti, että mistä sivustolla on oikein kyse.

Voit tehdä muutoksen menemällä WordPressin admin-paneeliin ja klikkailemalla Asetukset >> Osoiterakenne >> Mukautettu rakenne, johon kirjoitat /%postname%/.

Sisäiset linkitykset

Voi aluksi kuulostaa typerältä linkittää postauksissaan omiin aikaisempiin teksteihin. Se kuitenkin auttaa hakukoneita ymmärtämään, mitkä postaukset ovat blogisi kannalta tärkeimpiä. Sisäiset linkit antavat myös lukijalle enemmän luettavaa ja koska linkit ovat sisällössä niin mitä luultavammin lukijaa kiinnostaa linkitetyn postauksen aihe jo valmiiksi.

Kokemuksen karttuessa

Tarkoituksenani ei ollut käydä kaikkia tapoja ja kikkoja läpi, koska olen itsekin sen verran alussa hakukoneoptimoinnin saralla. Tulen varmasti palaamaan asiaan kokemuksen karttuessa. Sitten on joitain lisäosia, jotka ovat pelkästään englannin kielisiin blogeihin, kuten Google Positioner. Sen avulla pystyy havannoimaan, millä haluamillaan hakusanoilla löytyy parhaiten, mutta valitettavasti kielivalikoimaan ei sisälly suomen kieltä.

Toivon, että pääset hyvään alkuun näillä vinkeillä. Jaa kokemuksiasi kommentoimalla!

Tässä vielä neljä parasta linkkiä aiheeseen liittyen:

http://www.viperchill.com/wordpress-seo/

http://mashable.com/2009/03/20/wordpress-seo-plugins/

http://codex.wordpress.org/Search_Engine_Optimization_for_WordPress

http://yoast.com/articles/wordpress-seo/

5 kommenttia Perusteita WordPressin optimoinnista Googlelle

 1. Miikka Värri

  Ihan hyvä ”for dummies” tyyppinen postaus Ilpo.

  Sen sijaan en ole blogien lukijana kamalan mielissäni siitä miten plugareita tuputetaan. Blogeja joissa on plugareita enemmän kun postauksia on vähän hankala lukea kun lataa niin kauan. Itse pyrin käyttämään plugareita vain suorituskyvyn parantamiseen: esim cache.

  Mä hoidan perus SEO:n jo leiskan kehitysvaiheessa käyttämällä oikeita tageja(h1, li, alt jne…). Seuraavaks mä pidän huolen että saitti saa vähintään 90/100 pojoo hakukoneilta suorituskyvystä. Se on oikeesti paljon fiksumpaa SEOa kun täyttää CMS plugareilla. Sit jos myöhemmin tarvii niin sisältöä muokkaamalla parempi page rank.

  Vastaa
  1. Ilpo Ryynänen

   Kiitos hyvästä näkökulmasta Miikka. Olet ihan oikeessa siinä varmastikin, että hirveä määrä lisäosia hidastaa sivuston toimintaa. Minä en kuitenkaan henk.koht. ole hirveän huolissani siitä, miten se näkyy lukijoille. Nykyajan nettiyhteydet on kuitenkin suurimmaksi osaksi sitä luokkaa, että sivustossa pitää olla paljon pielessä, jotta se on huomattavan hidas. Omien kokemuksieni mukaan esim. tämä sivusto ei ole kovin hidas vaikka lisäosia on päällä aikamoinen läjä.

   Toinen syy miksi itse käytän lisäosia ja kerron niistä muille on, että pyrin pitämään tällä sivustolla matalaa kynnystä tehdä hakukoneoptimointia ja muita ”koodaus juttuja”. Lisäosien avulla ihmiset pystyvät keskittymään olennaiseen eli bloggaamiseen eikä heidän halutessaan tarvitse opetella koodia juuri ollenkaan. Netistä löytyy jo nyt paljon ohjeita ”advanced tason” nettisivujen tekijöille ja bloggareille.

   Mutta hyvä pointti sinulla oli tuo, että täytyy pitää mielessä Googlen mielipide oman sivuston suorituskyvystä. Varmasti tulee rankaisua hakutuloksissa, jos sivut toimivat hitaasti.

   Vastaa
 2. Joonas Toivonen

  Koen, että tässä artikkelissa vain luetellaan plugareita, joilla saattaa jollain tavalla olla tekemistä hakukoneoptimoinnin kanssa. Nämä pienet muutokset (suht kliinit URLit, joku perus-SEO Pack, jne.) antavat vain todella pienen alkusysäyksen saitin optimoinnille.

  Vastaa
 3. Maiju

  Hei,
  Otan sinuun yhteyttä sillä blogisi on erittäin mielenkiintoinen ja tyylikäs. Olisin kiinnostunut yhteistyöstä blogisi kanssa. Pyytäisin sinua ottamaan yhteyttä minuun sähköpostitse, jotta voimme keskustella asiasta enemmän.

  Vastaa
 4. Pekka Sahlsten

  Joostin Robots Meta on oiva WP:n innolla tuottaman tuplasisällön ”piilottamiseen”. Joostilla on myös juuri beta-testissä uusi SEO-plugin, jota täytynee kokeilla heti, kun pahimmat bugit on poistettu.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *