Blogialustan valitseminenBlogialustoja on olemassa paljon ja jotta vaihtoehtoja pystyy karsimaan mielestään, kannattaa miettiä omaa teknologista osaamistaan. Jos tuntuu, ettei koodikieli pysy hyppysissä niin kannattaa valita jokin myöhemmin tässä postauksessa esiteltävistä valmiista ratkaisuista, jolloin tekniseen ylläpitoon ei tarvitse osallistua. Tottakai voit aina pyytää jotakuta tekemään teknisen osan puolestasi, mutta joudut olemaan häneen todennäköisesti jatkossakin yhteydessä päivityksien ynnä muiden ylläpitoasioiden takia. On fiksua tehdä itselleen tällaiset asiat helpoksi, jotta voi keskittyä olennaiseen: blogin sisältöön.

Photo by Simeon

Oikeastaan, jos osaat hyvin englannin kieltä niin kannattaa lukea Probloggerin artikkeli blogialustoista. Darren Rowse on kirjoittanut aiheesta erittäin kattavan postauksen, joka löytyy Googlestakin ensimmäiseltä sijalta hakusanalla ”blog platform”.

WordPress.com ja WordPress.org

Nämä kaksi alustaa aiheuttavat aina suurta hämmennystä. Eikä se ole ihme, koska nimen erona ei ole kuin domainpääte. Typerästi suunniteltu minusta.

Joka tapauksessa WordPress.com on siis valmiiksi hostattu ilmainen blogi, jonne voit rekisteröityä kahdessa minuutissa. Blogisi osoitteen muodoksi tulee tällöin blogisinimi.wordpress.com. Toiminnot ovat pääosin muuten samat kuin sen sisaressa WordPress.orgissa paitsi, että pluginit(lisäosat) eivät ole mahdollisia ja CSS:n eli blogin ulkoasun muokkaaminen on maksullista. Vain vaihtamalla teemaa voit muuttaa blogin ulkoasua.

Jos harkitset webhotellin ostamista tai olet jo hankkinut sellaisen niin WordPress.org on ehdoton vaihtoehto sinulle. Kaikille, jotka pohtivat, paljonko oma webhotelli tulisi maksamaan niin esimerkiksi Webhotelli.fistä saa WordPressin pyörittävän palvelimen 45 eurolla per vuosi. Ei ollenkaan huono investointi.

WordPress.org on saatavissa ilmaiseksi pakattuna tiedostona WordPressin sivuilta ja voit asentaa sen omalle palvelimellesi (webhotelliin) jo pienelläkin teknisellä osaamisella. Täältä löydät ohjeet asentamiseen. Jos koet, ettei asentaminen luonnistu eikä lähipiirissä ole ketään auttamassa, ota yhteyttä minuun niin autan mielelläni.

WordPress.orgin asentamisen jälkeen pystyt muokkaamaan esimerkiksi blogisi ulkoasua mielinmäärin ja pystyt käyttämään tuhansia lisäosia, jotka ovat erittäin hyödyllisiä säästäessään paljon aikaa ja ehkä rahaakin.

Kokeilemalla tiedät parhaiten

Kenenkään muun suosittelut eivät ole ikinä yhtä hyviä kuin itsesi tekemät. Suosittelen kokeilemaan rohkeasti eri vaihtoehtoja. Jotta et joutuisi antamaan tietojasi joka paikkaan rekisteröityäksesi blogeihin, olen tehnyt käyttöösi testitilejä Suomen viiteen suosituimpaan ilmaiseen blogialustaan.

Kirjaudu klikkaamalla blogialustan nimeä. Tummennettu teksti on tilin käyttäjätunnus ja jälkimmäinen teksti on salasana.

Blogger

bloggaustesti@gmail.com Bloggausfi75

WordPress

bloggausfi Vainbloggaus75

Tumblr

bloggaustesti@gmail.com Vainbloggaus75

Posterous

bloggaustesti@gmail.com Vainbloggaus75

Vuodatus

Bloggaustesti Vainbloggaus75

Näillä luoduilla tileillä voit leikkiä niin paljon kuin haluat ja kokeilla, mikä blogialusta vastaa tarpeitasi.

WordPress on viime aikoina noussut kenties ylivoimaisesti suosituimmaksi blogialustaksi. Onko WP:llä ihan totaalinen hallinta vai käytätkö sinä kenties jotain muuta alustaa? Jos käytät niin mitä ja miksi? Kommentointi on suositeltavaa!

46 kommenttia Blogialustan valitseminen

 1. boroka marton

  Tarjoamme laajan rahoitusvalikoiman, mukaan lukien: henkilökohtainen laina, asuntolaina, velkojen konsolidointi lainat, autolainat, maatalousluotot, yrityslainat ja yritysten lainat 3% korko vuodessa ja se on kiinteä. Ota yhteyttä sähköpostilla: (boroka-marton@naver.com) saadaksesi lisätietoja.

  Vastaa
 2. Linda Moorn

  Etsitkö yritystalousta, henkilökohtaista rahoitusta, kiinnelainoja, autoluottoja, opiskelijamäärärahoja, velan vakauttamista rahoja, vakuudettomia rahaa, riskipääomaa jne. … Olet oikeassa paikassa, ota yhteyttä nyt lisätietoja.

  Nimesi:
  Maasi :
  Osoitteesi :
  Puhelinnumero
  Kuukausitulot :
  Lainan kesto:
  Lainan määrä :

  Sähköposti: lindaloanfirn1111@gmail.com

  MD Linda Moorn

  Etsitkö yritystalousta, henkilökohtaista rahoitusta, kiinnelainoja, autoluottoja, opiskelijamäärärahoja, velan vakauttamista rahoja, vakuudettomia rahaa, riskipääomaa jne. … Olet oikeassa paikassa, ota yhteyttä nyt lisätietoja.

  Nimesi:
  Maasi :
  Osoitteesi :
  Puhelinnumero
  Kuukausitulot :
  Lainan kesto:
  Lainan määrä :

  Sähköposti: lindaloanfirn1111@gmail.com

  MD Linda Moorn

  Vastaa
 3. Linda Moorn

  Etsitkö yritystalousta, henkilökohtaista rahoitusta, kiinnelainoja, autoluottoja, opiskelijamäärärahoja, velan vakauttamista rahoja, vakuudettomia rahaa, riskipääomaa jne. … Olet oikeassa paikassa, ota yhteyttä nyt lisätietoja.

  Nimesi:
  Maasi :
  Osoitteesi :
  Puhelinnumero
  Kuukausitulot :
  Lainan kesto:
  Lainan määrä :

  Sähköposti: lindaloanfirn1111@gmail.com

  MD Linda Moorn

  Vastaa
 4. Richardpeterson

  HYVIÄ UUTISIA;
  Etsitkö taloudellista tukea? Tarvitset kiireellistä lainaa maksaa
  Laskut tai velkasi? Tämä on tilaisuus, jota etsit. Tarjoamme kaikille
  Lainatyypit, kuten yrityslainat, autolainat, yritys
  Pääoma, asuntolainat, opintolainat tai valintasi laina 2%
  Korko. Kiinnostuneiden henkilöiden tulee ottaa yhteyttä meihin sähköpostilla
  Osoite: richardpeterson706@gmail.com

  Vastaa
 5. Tarvitsetko lainaa? Jos on, lähetä sähköpostia: (dakany.endre@gmail.com) lisätietoja.

  Tarvitsetko kiireellistä lainaa? Annamme yrityksille lainoja, henkilökohtaisia ​​lainoja, opintolainoja, autolainoja jne. Jos olet kiinnostunut, ota yhteyttä meihin: (dakany.endre gmail.com)

  Laina tarjous kiireellistä.

  Vastaa
 6. cloud

  Olen potentiaalinen lainanantaja ja annan lainan köyhille ja tarvitseville, jos tarvitset kiireellistä lainaa ota yhteyttä sähköpostilla osoitteeseen cloudloancenter@gmail.com
  Minun tehtäväni on auttaa köyhiä ja tarvitsevia, niin ota yhteyttä minuun nyt

  Minä rakastan sinua

  Vastaa
 7. proxy server list

  Hi,I log on to your blog named ”Blogialustan valitseminen « Bloggaus.fi” regularly.Your humoristic style is awesome, keep up the good work! And you can look our website about proxy server list.

  Vastaa
 8. Joonas Vanhatapio

  WordPress on ehdottomasti suosituin julkaisujärjestelmä tällä hetkellä lähes 30% markkinaosuudellaan.

  WordPress.comia suosittelen pienille harrastelijablogeille ja niille joilla ei ole tarvetta muokata sivuston ulkoasua ja lisäosia kovin paljoa. Ominaisuudet siis ovat erittäin rajattuja WordPress.com palvelussa. Lisäksi käsittääkseni WordPress.comin webhotellit sijaisevat USA:ssa hidastaen sivustoa.

  Sen sijaan webhotelliin sijoitettava WordPress tarjoaa rajattomat mahdollisuudet käytön suhteen. Tuhannet teemat (niin ilmaiset kuin maksullisetkin) tarjoavat työkalut täysin omannäköisen verkkosivuston/blogin luontiin. Ja lisäosien avulla saa lähes mitä vain toiminnallisuutta kuin tarvii.

  Vastaa
 9. Niko Nemoner

  Tiedoksi 11.8.2016:
  Joku piipää on vaihtanut ainakin WordPress-testitunnareiden salasanan, eli Vainbloggaus75-salasanalla ei pelitä.

  Vastaa
 10. christelle

  Laina tarjous -In rahaa 72 tuntia tilillesi
  Hei hyvät herrasmies
  Varsinkin Sveitsi, Kanada, Belgia, Portugali, Italia, Ranska, Makedonia, Kroatia, Kreikka ja missä päin maailmaa tahansa. Tarjoan sinulle lainan € 2.000 € 10 miljoonaa kenellekään pysty maksamaan sitä mielenkiinnolla korko on 1,98% ja 2% siitä määrästä Deman .I teen tällä alalla – Financial laina – kiinteistöt laina – investointilainalla – auto laina – Velkajärjestelyihin – hankinta luotto – henkilökohtainen laina -Sinä juuttunut Jos olet todella tarvitsevat lainan yrittää ottaa yhteyttä minuun. Olen käytettävissä kaikki taloudelliset ongelmat. Lisätietoja ota yhteyttä meidän sähköpostiosoite: vital.finance081@gmail.com

  Vastaa
 11. Nina

  Anteeksi en jaksa lukea kaikkia postauksia ja kommentteja, joista seuraavaan kysymykseen saattaisin saada vastauksen. Voiko blogi-pohjaa vaihtaa siten, että saa sisällön mukanaan uuteen? Eli jos aloittaa jollain aloitteijalle soveltuvalla ja haluaakin myöhemmin siirtyä haastavampaan ja monipuolisempaan, niin onnistuuko siten, ettei menetä kaikkea vanhaa? Kiitos hyvistä ja tarpeellisista neuvoista!

  Vastaa
  1. Mary

   Tämä asia kiinnostaa myös minua. Eli jos nyt aloittaa ilman wedhotellia ja kirjautuu WordPress.com:iin niin voiko myöhemmin siirtyä WordPress.org:iin ja ostaa wedhotellin niin että sisältö säilyy?

   Vastaa
   1. Joonas Vanhatapio

    WordPressillä luodun sivuston voi helposti siirtää webhotellista toiseen.

    WordPress myös tukee ainakin seuraavien blogialustojen sisältöjen tuontia:
    – Blogger
    – LiveJournal
    – Tumblr
    – (OPML, RSS, Movable Type, TypePad)

    Jos tarvitsee apua sisällön siirrossa tai WordPress-webhotellin kanssa, niin apu on lähellä osoitteessa https://vanhatapio.fi

    Vastaa
 12. veikko

  Todella kamalaa että aloittelevaa bloggaajaa neuvotaan tilaamaan web-hotelli ja asentamaan oma wordpress!

  Ensinnäkin web-hosting firma (kyseinen etenkin) ei auta asiakasta kun sisällössä on jokin ongelma.

  Toiseksi, wordpressiä pitää päivittää jatkuvasti ettei siihen iske botit. Tietoturvattomampaa ohjelmaa siis saa hakea aika kauan.

  Ohjeillasi aiheutat mielipahaa ja tuskan kyyneleitä monille jotka uskovat.

  WordPress pitää ehdottomasti olla hostattu ja täysin ylläpidetty vaihtoehto, jos sen haluaa ylipäätään valita. Tai sitten pitää olla todella hyvä koodari ja it-tietoturva-asiantuntija.

  Vastaa
  1. Joonas Vanhatapio

   WordPressiä käytettäessä kannattaakin valita webhotellintarjoaja, joka tarjoaa tukeaan WP:ssä.

   https://vanhatapio.fi tarjoaa WordPressille optimoitua webhotellia, johon kuuluu automatisoidut päivitykset ja nimenomaan suojaus kybermaailman boteilta. Asiakaspalvelusta saa myös tukea WordPressin käyttöön, kuin myös jatkokehittämiseen ja suunnitteluun.

   Asiakkaan ei siis tarvitse huolehtia käytännössä muusta kuin sisällön teksteistä. Asennukset ja päivitykset kun hoituvat automaattisesti.

   Vastaa
 13. koira

  Osaisitko kertoa jotain blogspotista, sillä se tuntuu olevan suosittu nykyään. Ja tyhmä kysymys: jos blogeilla on joku kokorajoitus, esim. tuo 100mb tai 2gb niin silloin, jos blogi tulee täyteen, niin tarkoittaako se, että blogi pitää heivata vai voiko sieltä poistaa vanhaa tavaraa tai voiko tilaa ostaa lisää? Onko eri alustoissa paljon eroja kyseisissä asioissa?

  Vastaa
 14. smiling

  Heippa!

  Itse olen aloittanut blogimaasta, sitten käyttänyt vuodatusta ja nyt wordpressiä. Olen nyt kuitenkin saanuut palautetta, että minun kannattaisi vaihtaa jollekin toiselle sivustolle.. En oikein itse tiedä mikä sivusto olisi parempi. olen kyllä pitänyt wordpressistä ja sen ominaisuuksista.

  Vastaa
 15. Yksin yhdessä

  Hei Ilpo!

  Kiitos hyvistä neuvoista, joita täällä blogissasi kerrot. Vuosi sitten perustin ensimmäisen blogin http://www.123kotisivu.fi :illa, mutta ne soveltuvat ehkä enemmän esim. verkkokaupan perustamiseen. Kovin paljon ei muokkausmahdollisuuksia, kuvien esittelyyn se kyllä soveltui hyvin. Hinta vuosimaksussa samaa luokkaa kuin WordPress.comista ostamani tila omalla domainilla http://www.momw2teens.com. Nyt yritän saada kaiken irti sivustosta ja pikku hiljaa siihen pääsekin sisään yrityksen ja erehdyksen jälkeen.

  Vastaa
 16. Pingback: Blogi hukassa | Yksin yhdessä

 17. rokipoki

  Jos tekee nettisivut bändille, niin onko wordpress sopiva alusta ja minkä paketin kannattaisi valita webhotellista? silver, bronze jne..?

  Vastaa
  1. Maria

   Bändille voi tehdä vaikka facebook tai Myspace sivun. Myspace on ollut perinteisesti artistien käyttämä palvelu.

   Omalla verkkotunnuksella ja verkkohotellilla toimiva WordPress alusta soveltuu hyvin minkä tahansa sivun ylläpitämiseen.

   Mahdollisuuksia on rajoittamattomasti.

   Olisi kiva tietää, mihin ratkaisuun päädyitte ja saitteko sivunne tehtyä.

   Vastaa
 18. Thaiblogi

  Moi
  Vähän koodauksesta tietäville bloggaajille vaihtoehtona voi olla myös Octopress. Tämä blogialusta ei ole perinteinen sisällönhallintajärjestelmä, vaan se generoi blogipostauksista staattiset sivut. Tässä hyvänä puolena on, että ei tarvita tietokantaa ja webhotellilta ei vaadita paljoa. Sivuja voi pitää jopa omassa dropboxin public-hakemistossa. Tällöin blogin pitäminen olisi täysin ilmaista. Huonona puolena on kuitenkin, se että koodaustaitoja tarvitaan. Oma blogini on tehty käyttäen octopressiä.

  Vastaa
 19. Joni Kivistö

  Ei kannata välttämättä myöskään ottaa kaikista halvinta tilaa käyttöön sivuillensa. Tällä hetkellä minulla on kolmella eri taholla sivustoja. Ensimmäinen oli vähän kalliimpi kuin muut ominaisuuksiinsa nähden, mutta palvelu on ollut hyvää, sekä ne ominaisuudet mitkä ovat käytössä toimivat hyvin.

  Toiseksi otin tuon Ammuun käyttöön, se on ollut ihan edullinen vaikka tilaa onki vähän, mutta sekin myytiin toiselle yritykselle, ja taitaa uusien asiakkaiden hinnat nousta.

  Kolmantena oon ottanu käyttöön ihan kokeiluna erään tilan jota mainostetaan tarjouksella vähän joka paikassa, euron vuosi, hintalaatusuhde onkin jokseenkin kohdillaan. Kyseistä domainia ja sivua ei saa irtisanottua kun kirjeellä, ja ohjeet irtisanomiseen täytyy pyytää sähköpostilla. Lisäksi hintaan kuuluvat tietokannat joutui erikseen pyytää käyttöön sähköpostilla. Kolmanneksi sivut vaikuttaa toimivan vähän hitaasti.

  Muuten hyvä palvelu ollut tähän asti

  Vastaa
 20. Pekka Sahlsten

  Jos aiot oikeasti saada blogiisi liikennettä, ei kannata ensimmäiseksi ruveta säätelemään pennosia web-hotellissa.

  Valitsemastanne blogialustasta riippumatta ottakaa aina oma domain-nimi käyttöön (kuten bloggaus.fi). Silloin siirtyminen alustalta toiselle ilman sisääntulevien linkkien ja hakukonesijoitusten menetystä on paljon helpompaa.

  Vastaa
 21. Ilpo Ryynänen

  Jyri: meni juu spämmiin. Täytyy olla tarkempi vastaisuudessa sen laatikon kanssa.

  Olet kyllä ihan oikeassa siinä, että keskeneräiset staattiset sivut syövät sivuston uskottavuutta. Kannankin hieman huonoa omaatuntoa siitä jatkuvasti ja aionkin saada sivut tämän kuun puolella vielä valmiiksi.

  Selitykseni on kuitenkin se, että halusin poiketa ”normaalista suomalaisuudesta”. Monet suomalaiset tavoittelevat täydellisyyttä eivätkä sen takia laita ideaansa eteenpäin ennen kuin kaikki on 100% valmista. Halusin rikkoa tätä sääntöä.

  Sen lisäksi olen kokenut tärkeämmäksi tehdä postauksia säännöllisesti, koska olen sitä mieltä, että se on bloggaajille useimmiten kaikkien hankalin kohta. Olisi vaan niin helpompi blogata silloin kuin huvittaa.

  Arvioin myös väärin ajankäyttöni eikä staattiset sivut ole valmistuneet sen takia.

  Mutta iso kiitos sinulle Jyri ensimmäisestä kunnon kriittisestä kommentista. Lisää näitä, koska nämä potkivat enemmän eteenpäin kuin ”ihan kiva teksti” -tyyppiset kommentit, vaikka niitäkin kaivataan.

  Vastaa
 22. Jyri Väätäinen

  Tämä sivusto olisi luotettavampi, jos tässä olisi kaikki valmista jo perustettaessa. Nyt täällä on juttua, mutta olennainen sisältö puuttuu silti, moni staattisista sivuista on kesken. Palvelun tarkoitus lienee opettaa ihmisiä blogimaailman salat ja jos opetus on tämä, että sivut voi julkaista keskeneräisinä, ollaan väärässä.

  Bloggaajat.com julkaisi palvelunsa valmiina, ei keskeneräisenä. Viestini ei ole tarkoitus mainostaa tuota, vaan kertoa, että keskeneräisen sivun julkaiseminen on suuri virhe. En halua moittia tätä sivua muuten kuin tuon osalta, koska muuten sisältö on ihan jees.

  Vastaa
 23. Ilpo Ryynänen

  Kiitos Sara ja Hanna kokemuksien jakamisesta. Tuntuu että moni on aloittanut Bloggerilla ja siirtynyt sittemmin muualle. Itsekin bloggasin Bloggerilla kuukauden verran, jonka jälkeen siirryin WordPress.comiin. Moni kehui sitä monipuolisemmaksi ja helppokäyttöisemmäksi ja se vaikutti kehittyvänkin enemmän.

  Nyttemmin tulee tehtyä paljon hommia WordPressin kanssa ja siitä saa tosiaan kysellä vaikka ilpo[at]bloggaus.fi. Vastailen mieluusti, vaikka en aina pystyisi auttamaankaan ;)

  Vastaa
 24. Sara

  Aloitin Bloggerilla joskus vuonna 2006. Siirryin webhotelliin ja WordPressiin vasta viime kevaana sen vuoksi, etta Blogger on blokattujen sivujen listalla taalla Kiinassa. Nyt tosin olen jo oppinut palomuurin kiertamaan, mutta olen todennut nykyisen vaihtoehtoni silti erittain hyvaksi. Teknista osaamista minulla ei hirveasti ole, mutta pienia muutoksia osaan esimerkiksi valmiisiin sivupohjiin tehda. Ja sitten tietysti on widgetit ja pluginit, joita on helppo lisailla.

  Vastaa
 25. Hanna Takala

  Vakavamielisesti olen käytellyt sekä itsehoustattua WordPressiä sekä Bloggeria ja koen molempien olevan hyviä ratkaisuja. On toki selvää, että WordPressille on enemmän plugareita ja sen sellaista, mutta toisaalta Bloggerkin taipuu vaikka mihin. Ei ole kovin montaa murhetta ollut Jokapäiväisen Leivän Bloggerissa olemisen suhteen. Kehtaisin kylläkin väittää, että omalla palvelimella WordPress tai mikä tahansa on pienoinen tekninen kynnys, eli jos moista orientoitumista ei ole niin kannattaa minusta aloittaa kevyemmin vaikka sieltä WordPress.comista.

  Itseä hontsittaisi vähän kokeilla mitä sitä Tumblrilla tekisi, en ole vain onnistunut vielä kypsyttelemään aihetta riittävän pitkälle.

  Vastaa
 26. Lauri Kutinlahti

  Mikäli olette kiinnostuneita bloggaamisesta, niin suosittelen ehdottomasti varaamaan oman domainin ja asentamaan wordpress.org-alustan. Kokeilin wordpressin.com-versiota ( http://ajatuksiaergonomiasta.wordpress.com/ ) ja totesin kahden viikon jälkeen, että ominaisuudet loppuu kesken.

  Suosittelen webhotelliksi Ammuu.comia.
  Bloggaamiseen soveltuva webhotell-palvelu maksaa 24e/vuosi ja wordpressin asentaminen käy suoraan omasta ”ohjelmanavetasta” nappia painamalla*.
  Helppoa kuin se kuuluisa heinän teko.

  Nimim. Tyytyväinen asiakas

  *Ilmainen mainos

  Vastaa
  1. Ilpo Ryynänen

   Kiitos vinkistä Lauri ja ei ole kyllä hinnalla pilattu tuo webhotelli. Tosin siinä ei ole kuin 100mb tilaa, kun taas webhotelli.fi palvelun tilaaja saa 2 gigaa käyttöönsä. Ei ole muuten vaaraa kuin että riittääkö tilaa blogin kuville tuolla 100 megalla?

   Mainostan myös vapaaehtoisesti kyseistä palvelua :)

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *