Sinustako bloggaaja? Aloita näin.Bloggaaminen kiinnostaa monia suomalaisia. Valitettavasti vielä tähän mennessä ei ole ollut kunnon ohjetta, että miten bloggaaminen kannattaisi aloittaa. Onneksi tähän antoi vinkin eräs lukijoistani. Taina kommentoi aikaisempaan postaukseeni näin:

”Minua kiinnostaa kovasti aloittaa. Olen ammattikirjoittaja. Mutta miten varmistan, että blogini löydetään, sitä kommentoidaan ja siitä voisi ehkä jopa saada jonkin roposen rahaa? Elämäntilanteeni on kiinnostava, olen irtisanoutunut neljännesvuosisadan palkkaorjuudesta, nyt olen downshiftaaja, asun osan vuodesta ulkomailla.” -Taina Kiinnostaako sinuakin aloittaa bloggaaminen? Kun näin on, niin jatka lukemista.

Pohdi ja päätä miksi bloggaisit

”Miksi” -kysymykset ovat kaikkein tärkeimpiä kysymyksiä, teki sitten elämässä mitä tahansa. TEDsterinä on pakko mainita, että Simon Sinek lienee paras esittelemään ”miksi” -kysymyksien tärkeyden. Kaivamalla vastauksen esiin, ihminen saa syyn ja tarkoituksen teoilleen Sinun täytyy siis myös kysyä itseltäsi, että miksi haluat blogata. Onko sinulla mieletön määrä tietoa parvekepuutarhoista ja haluaisit jakaa tietoa muille? Haluatko käyttää julkisen sanan oikeutta hyväksesi ja laukoa mielipiteitäsi sinua kiinnostavista ilmiöistä? Syitä voi olla useitakin ja jokaisella meistä on erilainen variaatio syitä blogata. Minun on luomisen tarpeen täyttäminen, ansiotulon tekeminen ja uusien samanmielisten ihmisten tapaaminen. Voit mahdollisesti pohtia, että miksi tällaisiakin pitäisi miettiä. ”Enhän minä muuten lukisi tätä postaustakaan.” Bloggaamisen syy kannattaa kuitenkin tiedostaa. Se tai ne ovat asioita, jotka saavat sinut ylös sohvalta ja kirjoittamaan aina vain uusia postauksia blogiisi, tai mitä tahansa muuta blogitoimintaasi liittyvää. Jos et tiedosta syytä niin voit helposti unohtaa blogisi ja sen, että miksi joskus halusit aloittaa bloggauksen. Kannattaa siis hahmottaa itsellesi, miksi bloggaaminen on juuri sinua varten.

Aihe ennen blogia

Syyn ja tarkoituksen lisäksi tarvitset myös aiheen. Blogin aiheen ei kannata olla liian laaja, koska muuten tekstisi jäävät hyvin todennäköisesti pintaraapaisun tasolle etkä pääse asioissa syvemmälle. Voit saavuttaa paljon lukijoita, mutta jotta he palaisivat aina takaisin blogiisi, tarvitset syviä artikkeleita. Lukijat, kas kummaa, haluavat tietää kaiken heidän mielestään mielenkiintoisesta asiasta. Jos sitä ei löydy sinun blogistasi, he etsivät tiedon muualta. Pohdi, että mikä sinua kiinnostaa. Mistä asioista sytyt? Todennäköisesti paras aihe blogillesi on se aihe, josta jaksaisit puhua 24/7. Kirjoita siitä. Blogin voi perustaa kummalle tahansa: rakkaudelle tai vihalle. Ystäväni Juuso Palander loi itsensä kehittämisen työkalun. Se on kyllä parasta niille, jotka ovat aloittamassa bloggaamistaivaltaan. E-kirjan avulla pystyt fokusoimaan aiheesi entistä paremmin ja pystyt löytämään parhaan mahdollisen lukijakuntasi.

Blogialustan valitseminen

Tästä aiheesta minulla onkin jo samanniminen postaus, joten en puhu siitä tässä sen kummemmin. Uusi tuttavuus palvelinrintamalla on kuitenkin Bluehost, joka on Webhotelliin verrattuna nopeampi, hieman halvempi verrattuna ominaisuuksiin ja WordPressin asennus on huomattavasti vaivattomampaa. Tämä siis sitä varten, jos haluat oman domainin (www.tähänosoitteesi.fi) etkä ilmaisblogeja kuten WordPress.comia tai Bloggeria. Suosittelen Bluehostia edellä olevien syiden vuoksi ja myös siksi, että klikkaamalla linkistä, minulle kilahtaa tilille hieman rahaa. Tässäpä siis vinkki niillekin, jotka pohtivat, kuinka voisivat ansaita tuloja blogin avulla. Muista ansaintamalleista lisää täällä.

Valitse teemasana blogillesi

Tässä kohtaa puhutaan hakukoneoptimoinnista ja avainsanatutkimuksesta. Älä kuitenkaan vielä pelästy! En aio viedä sinua ykkösten ja kakkosten pariin. Seuraava asia ei ole niin vaikeaa kuin miltä se kuulostaa. Se voi olla sinustakin jopa erittäin mielenkiintoista. Asia kuitenkin vaatinee, että selitän aluksi kolme tähän liittyvää termiä. Hakusana on sana tai fraasi, jonka näppäilet Googleen ja jolla haet tietoa. Avainsana on sana tai fraasi, jolla haluat sivustosi löytyvän Googlesta. Teemasana on ”pääavainsana” eli se avainsana, jolla odotat saavasi eniten kävijöitä Googlesta. Teemasanan (tai -fraasin) valitseminen on siis erittäin tärkeää blogisi tulevaisuuden näkyvyyden kannalta. Esimerkiksi tämän blogin teemasana on ”bloggaus”, jolla olen tavoitellut saavani suurimman osan Googlen kautta tulevista kävijöistä (ja niin olen saanutkin vaikka todellisuudessa tiesin vielä viime vuoden elokuussa näistä asioista todella vähän). Teemasanan valitseminen on tärkeää etenkin alussa, koska sillä saat useimmat kävijäsi Googlesta. Mitä vanhemmaksi blogisi tulee ja mitä enemmän sisältöä siellä on niin sitä useammalla hakusanalla blogisi alkaa löytymään Googlesta. Tällöin suurin osa kävijöistäsi voi tulla näistä sadoista tai tuhansista avainsanoistasi. Tätä kutsutaan Long Tailiksi. Keksiäksesi parhaan teemasanan (ja muitakin avainsanoja) blogiasi varten tarvitset työkalun. Google Keyword Tool on ilmainen työkalu, joka näyttää tilastoja esimerkiksi siitä, kuinka monta kertaa haluamaasi sanaa tai fraasia haetaan kuukausittain. Sen avulla näät myös, mitkä kaikki muut sanat tai fraasit liippaavat läheltä omaa avainsanaasi ja kuinka paljon niitä haetaan. Enemmän suosittelen kuitenkin Market Samuraita(affiliate linkki) sen monipuolisuuden vuoksi. Kyseinen ohjelma voi aluksi näyttää hämmentävältä, mutta kun jaksaa tutkia sitä ja katsoo sen tekijän Noble Samurain erinomaisia ohjevideoita niin pääsee helposti kärryille.

Ruutukaappaus Market Samuraista. SEOT = potentiaalinen määrä klikkejä Googlen #1 hakusanalla ”blogi”

Käsittääkseni lähes kaikki Market Samurain antama data on ilmaiseksi saatavilla, jos viitsii kaiken hakea. Mutta sitä se nimenomaan säästää sinulta: aikaa. Kyseinen ohjelma kerää kaiken datan puolestasi ja laskee esimerkiksi, kuinka monta klikkausta tietyn hakusanan Googlen hakutulosten ykkönen voi potentiaalisesti saada. Minulla on ainakin melko vähän aikaa sellaiseen (enkä tiedä osaisinko edes laskea). Mutta se myyntipuheista. Jos haluat maksimi hyödyn Googlesta niin hanki esimerkiksi jompikumpi edellä mainituista työkaluista.

Google löytää blogisi

…kun olet optimoinut blogisi hyvin. Okei, voi blogisi löytyä jollain harvinaisilla hakusanoilla, joilla ei ole kilpailua (muita sivustoja pyrkimässä hakutulosten kärkeen samalla hakusanalla). Se tarkoittaa kyllä hyvin useasti myös, että niitä ei juuri haeta Googlesta. Olen kirjoittanut tähän mennessä pari postausta Google-näkyvyydestä. Jos olet aloitteleva Google-mestari niin suosittelen sinua aloittamaan tästä postauksesta. Siinä kerrotaan perusasiat hakukoneoptimoinnista, joita sinun kannattaa noudattaa saadaksesi kävijöitä Googlesta. Erityisesti WordPressin käyttäjille suosittelen tätä postausta, sillä siinä kerrotaan peruskikat, kuinka WordPressistä saadaan googlemyönteinen. Kannattaa muidenkin lukea kyseinen postaus, koska siinä läpi käytyjä asioita voidaan sisällyttää myös muihin alustoihin.

Mitä jos kukaan ei kiinnostu blogistani?

Pyh, ei kannata edes vastata tuohon kysymykseen. Aina löytyy jokin joukko, joka kiinnostuu blogisi sisällöstä. Sitä täytyy vain osata markkinoida, jotta ihmiset saavat mahdollisuuden kiinnostua blogistasi. En rupea tässä postauksessa käsittelemään markkinointinäkökulmaa sen syvemmin, mutta heitän pari ajatusta, joista suosittelen ottamaan kopin. Sosiaalinen media kuten Facebook, Twitter, Linkedin ja blogit ovat tuoneet ihmisiä lähemmäs toisiaan. Pystymme jakamaan tietoa itsestämme ja muualta maailmasta huomattavasti aikaisempaa nopeammin ja laajemmalle alueelle. Ja ketkä voisivatkaan kiinnostua enemmän tekemistäsi kuin perheesi ja kaverisi. Ilmoita(markkinoi) siis kaikissa sosiaalisen median kanavissasi, että ”Hei olen aloittanut bloggaamaan. Tsekatkaa tästä linkistä!” Aina löytyy joku, joka kiinnostuu blogistasi ja kertoo siitä eteenpäin. Toinen ajatukseni sinulle on tutkia muita bloggaajia. Se saattaa olla aikaa vievää, mutta saatat hoksata sellaisia markkinointikikkoja, joita tutkimasi bloggaaja ei ole itsekään tajunnut.

Haluan kommentteja blogiini

Ennen yhteenvetoa käsittelen vielä yhden asian, joka tuli ilmi tämän postauksen sytyttäneen Tanjan kommentista. Se asia nimenomaan käsittelee kommentointia. Tanja kysyi, että miten voi varmistaa, että hänen blogiaan kommentoidaan. Teen täystyrmäyksen heti kättelyssä, että ei ole olemassa ainuttakaan blogia, jolle tulisi alussa kommentteja tiettyä kaavaa noudattamalla. Ylitettyään tietyn kriittisen massan lukijoiden määrässä on erittäin todennäköistä, että tämän blogin jokaista tekstiä kommentoidaan. Sellaisen yleisön rakentaminen vaatii kuitenkin kuukausien ellei vuosien työn. Tärkein toiminto, jolla voit yrittää varmistaa blogiisi tulevia kommentteja, on tehdä niin hyvää sisältöä kuin ikinä mahdollista. Jos sisältösi antaa lukijallesi aidosti lisäarvoa, hän yleensä vähintään kiittää hyvästä kirjoituksestasi. Tietysti kannattaa tehdä sisältösi kommentointi aina mahdollisimman helpoksi ja rohkaista ihmisiä siihen. Kuitenkin paras ajatus kommenttien saamiseksi on muistaakseni Copybloggerista lukemani lause: ”When readers benefit first, you benefit too.”

Pitäisikö sinun blogata?

No ehdottomasti! Uskon että jokaisella ihmisellä on halutessaan potentiaalia perustaa menestyvä blogi. Jokainen saa tietenkin määritellä oman menestyksensä, mutta esimerkiksi itselleni se on sitä, kun saan auttaa ihmisiä. Toki haluaisin myös ansaita elantoni blogieni ja muiden nettibisnesten avulla, mutta suurin tyydytys tulee muiden auttamisesta. Jos jokin vielä askarruttaa mieltäsi niin kommentoi tähän postaukseen! Vastaan niin nopeasti kuin mahdollista, ja jos minä en pysty siihen niin mahdollisesti joku lukijoistani vastaa sinulle. Siinä onkin blogien hienous, että parhaimmillaan ne synnyttävät hyvää keskustelua ja edustavat toisten auttamista. Jos et halua kysymystäsi julkiseksi niin voit myös tarvittaessa lähettää mailia ilpo(at)bloggaus.fi ja laittaa sinne kysymyksesi/huolenaiheesi. Vastaan maileihin mahdollisesti jopa nopeammin kuin blogiini. Ja jos koet tämän postauksen hyödylliseksi ja arvelet kaveripiirissäsi jonkun harkitsevan bloggauksen aloittamista niin jaa postaus Facebookiin tuosta vasemmalta!

64 kommenttia Sinustako bloggaaja? Aloita näin.

 1. Nea

  Kiitti olen päättänyt alkaa kirjoittamaan blogia. Se olisi hienoa. Mistä aloitan kun teen omaa blogia. Voisiko joku kertoa jos teen oman blogin. Minä tykkään tosi paljon selasista kirjotus jutuista. Esim oma blogi olisi niin kiinostavaa.

  Vastaa
 2. Pauliina Nyström

  Kiitos tästä tekstistä, siitä oli apua kun suunnittelen uutta blogia ja olen ihan vasta-alkaja. :)

  Vastaa
  1. emilia

   Kiitos. Olen päättänyt aloittaa blogin kirjoittamisen ja miettinyt paperille asioita. Osa oli samoja mitä neuvot ja se ilahdutti minua kovasti. Uuttakin tuli, kiitos vielä.

   Vastaa
 3. RosenBaum

  Hei. Olen ajatellut blogi kirjoittamisen aloittamista. Haluan tehdä sen anonyymisti ainakin aluksi, koska olen ulkomaalaisten taustojen joka asunu suomessa pitkään mutta oikeinkirjoituksen ei ole parasta a luokkaa ja pelkään saavani paljon kritiikkiä just siitä. Onko sillä oikeinkirjoituksella aluksi iso merkitys? Lähipiiristäni kuulen siitä usein.

  Vastaa
 4. Sanna

  Kiitos blogista! Olen jo tehnyt kahta blogia yhteisön tarpeisiin, mutta nyt sain hyvää pohjaa oman blogin tekoon

  Vastaa
 5. Pirre Hyötynen

  Moi Ilpo!

  Erittäin hyviä ohjeita erityisesti ihan noviisille bloggaajalle. Sain tänään http://minnetuuletvie.blogspot.co.nz/ -nimisen blogin kutakuinkin pystyyn, mutta jonkin verran apuja tarvitsen mm ulkoasun editoinnissa. Tyhmä kysymys, mutta mistä editoidaan esim kuvaus-tekstiä tai taustakuvan kokoa tai sen päällä olevaa blogi-otsikkoa`? Haluaisin taustakuvan ”matalaksi”, en koko ruudun täyttäväksi ja otsikon ensinnäkin pienemmäksi, jotta se ei mene oikeata reunasta ”yli”. Kuvaustekstin väri on nyt vaalea, jolloin se häviää taustakuvaan. Mistä muutan sen väriä? Kiitos jos ehdit vähän jeestata tässä!

  Vastaa
 6. Seppo Korpela

  Hyvin tärkeää on olla mukana
  oppimassa digitaalisia taitoja
  täällä sosiaalisessa ympäristössä.
  Nettisivuillani käy vähän kävijöitä
  ja ne ovat lyhyen ajan ympäri
  maailman. Sunda kielenkääntimellä
  käännän tekstiä. Elämä on jatkuvaa oppimista – onneksi tarjotaan työkaluja. Hyvää jatkoa ILPO.

  Vastaa
 7. Aippu

  Hei, minulla on jo kotisivu tehtynä wordpress-alustalle. Voinko lisätä helposti myös blogi-alustan upotettuna kotisivuille?

  Vastaa
 8. Heini

  Hei!

  Ihan mahtava postaus! Olen jo kauan ajatellut aloittavani bloggaamisen, mutta se on vain viivästynyt ja viivästynyt. Nyt olen saanut hyvän pohjan blogilleni.

  Suur kiitokset :)!

  Vastaa
 9. Pingback: Bloggaaminen työmenetelmänä | Propagandakoulu – mediakasvatussivu opettajille

 10. Jenny

  Moi mä haluun aloittaa bloggaamisen ja kaipaan rutkasti neuvoja. Mulla on jo aihe ja muut mutta miten alotan? Apuja!

  Vastaa
 11. Mefi

  Moi, eli siis haluisin alottaa bloggaamisen, mutta en tiedä miten aloittaisi ensimmäisen tekstini. What I can do if I want talk about differences??

  Vastaa
 12. Heidi

  Täällä kirjoittaa vasta kainosti bloggauksen saloihin kurkistanut henkilö ja miettii :

  – mites jos kirjoittaakin tosi hklökohtaisesta aiheesta ja haluaisi pysytellä anonyyminä? Onnistuuko tällainen mitenkään, ja onko silloin mahdollista edes saada lukijoita innostumaan…? ja miten siis käytännössä menisi tämä?

  Olen pohtinut myös vloggausta, myös aika hklökohtaisista aiheista, mutta niin että en kuvaisi kasvojani, puhettani kyllä. Öh, ehkä se olisi vähän spookyä. Mutta kommentoikaa te, mitä mieltä ja antakaa vinkkejä :D

  Vastaa
 13. Sami Niemi

  Moi Ilpo, hyviä kirjoituksia bloggauksesta tällä sun sivustolla. Olen kiinnostunut kirjoittamisesta ja bloggaus tuntui olevan hyvä tapa päästä kirjoittamisen alkuun. Pidän digitekniikka -aiheista blogia osoitteessa:
  http://digiapuri.com/blogi
  Käy katsomassa jos kiinnostaa. Tarkoitukseni on kehittää muitakin palveluja tuonne digiapuri.com -sivustolle, mutta aloittelen nyt ensin tuolla blogilla. Suosittelen kyllä bloggausta kaikille. Se on hyvä tapa jäsennellä ajatuksiaan ja saada keskustelua aikaan muiden samoista aiheista kiinnostuneiden kanssa.

  Vastaa
 14. agneta

  oon halunnu alkaa tehä blogii jo aika kauan mut en oo löytäny mitään sivuu mistä saisin neuvoja ja nyt löysin tän sivun

  Vastaa
 15. Fanny

  Moi ! Oon kiinnostunut bloggaamisesta, mut en tiiä miten aloittaa: Älypuhelimella vai Tabletilla ? Kummalla on helpompi tehä blogiii? Mistä on helpoin aloittaa blogin kirjoittaminen ? Tää on mulle tosi uus juttu niin ois kiva tietää mistä jengi on eniten kiinnostunu :D Jos sais jonkun asiasta ihan oikeesti tietävän sähköpostin nii vois iha privates jutella bloggauksen aloituksesta :)

  Vastaa
 16. Pingback: Blogi- ja WordPress-vinkkejä | Rantakoski

 17. Pingback: Miksi tämä ON NIIN VAIKEAA?! | ego vai elämä?

 18. Erika

  Moi! Eli mulla on ongelma. Haluaisin aloittaa bloggauksen mutta en tiiä sivua josta voin aloittaa

  Vastaa
  1. Maria

   Hei Erika!
   Aloittelijalle sopiva alusta on (myös) suomenkielellä toimiva blogger.com, pääset aloittamaan käytön heti, jos sinulla on google tili.

   Vastaa
 19. Leena Hirvonen

  Hei Ilpo.
  Olen jo useamman vuoden ajatellut bloggauksen aloittamista ja tänä aamuna kuulin radiosta kehoituksen että lomalla pitäisi tehdä kaikkea muuta kuin sitä tavallista, sellaista mikä kiinnostaa.
  Yksi asia puuttui tuosta sinun artikkelistasi. Mitä jos bloggaus ei toimikaan ja sen haluaa lopettaa? Miten silloin toimitaan?
  Olisiko sinulla ideaa mille ”areenalle” minun kannattaisi menna kun olen psykologi, psykoterapeutti ja työnohjaaja. Minua kiinnostaa yleisesti psyykkinen hyvin- ja huonovointi, tällä hetkellä erityisesti vanhusten hoito Suomessa sattuneesta syystä, joka ei mielestäni vastaa odotuksia. Minulla on paljon tietoa ja mielipiteitä psykiatrisesta hoidosta, terapiasta, lääkityksestä ym.
  Ystävällisin terveisin
  Leena Hirvonen

  Vastaa
  1. Maria

   Hei Leena!
   …halusin vastata kysymykseesi, siksipä tämä vastaus siis :-)

   Jos bloggaaminen ei toimi, voit aina ottaa varmuuskopion blogistasi ja poistaa blogisi.

   Blogin aloittaminen on todella helppoa, se on vain omasta viitsimisestä kiinni. Joskus aloittelijat innostuvat hetkellisesti ja kirjoittavat päivittäin, lyhyen ajan päästä kyllästyvät ja luopuvat koko ajatuksesta.

   Tässä on linkki kirjoittamaani motivointi oppaaseen, minuun saa yhteyttä sosiaalisen median kautta ja autan aloittelevia bloggaajia(ilmaiseksi).

   Itse suosittelen bloggausta kaikille, erityisesti niille, joilla on jotakin annettavaa.. elämänkokemusta, tuotteita, palveluita.

   Sinulla on kokemusta, voit vaikka luoda erilaiset kategoriat ja kirjoittaa siten aihepiireittäin. Pidemmällä aikatähtäimellä blogistasi tulee ammattimainen ja hieno.

   Vastaa
 20. Leila

  Hei Ilpo!

  Yritin lähettää sinulle sähköpostia osoitteeseen ilpo@bloggaus.fi. Sähköpostini ei sitä tunnistanut. Haluaisin jutella sinun kanssasi bloggaamisesta ihan privaatisti. Saanko sähköpostiosoitteesi uudelleen?

  Vastaa
 21. Mira

  Moi!

  Olisin kiinnostunut aloittamaan blogin. En ole ikinä sitä aiemmin tehnyt ja kovasti kiinnostaisi tietää mitä sivuja suosittelisit videobloggaukseen? Eli on vloggaukseen. Eikö se joku tuollainen mahtanut olla? Ilmeisesti kaikkiin sivustoihin ei edes videoita pysty lisäämään ja itseäni kiinnostaisi nimenomaan videoiminen. Tietysti myös kirjoittaminen, mutta videoita olisin halukas pääosin tekemään.

  Vastaa
  1. Maria

   Hei Mira!

   Voisit aloittaa sisällön luomisen, eli tehdä niitä videoita ja julkaista esimerkiksi youtubissa, vimeossa, tai metacafessa ym.

   Sieltä ottaa sitten upotuslinkit blogiisi..näin ollen et tarvitse verkkohotellia, voit käyttää vaikka bloggeria ja sivusi toimii nopeammin kuin verkkohotellissa, sillä videotiedostot ovat isoja.

   Ilo tästä on kaksikertainen, saat kävijöitä youtubista blogiisi ja blogistasi youtube kanavallesi :-)

   Onnea Matkaan!

   Vastaa
 22. Tita

  Hei Ilpo,

  kiitos ohjeista. Olen ihan aloittelija ja kysyisin, miten blogitekstiin voi lisätä kuvia. Liitin tekstin, jossa oli kuvia, mutta ne eivät näkyneet blogissani.

  Kiitos jo etukäteen.

  Tita

  Vastaa
  1. Maria

   Hei Tita!
   Blogiin lisätään kuvat, kohdasta ”lisää kuva” ..siinä on tietenkin kuvan kuva :-) Sitten kuva haetaan tietokoneelta tai netistä, riippu siitä, missä kuva sijaitsee.

   Vastaa
 23. pete

  Pitääkö minulla ensins alkuun olla siis oma kotisivu jotta voiin aloittaa nuo bloggaukset ?

  Vastaa
  1. Maria

   Hei Pete!

   Blogi on tavallaan kotisivu jota päivitetään säännöllisesti. Blogin aloittaminen on helppoa (blogger.com) sillä se toimii valmiilla ja erittäin helppokäyttöisellä alustalla.

   Sinun ei tarvitse melkein tehdä muuta kuin lisätä uusi teksti.

   Ilmaiseen bloggaamiseen ei tarvita rahaa, verkkotunnusta,verkkohotellia tai koodaaustaitoja.

   Vastaa
 24. Pingback: ” Sano se kirjaimin “ | annekuronen

 25. Mari

  Kiitos postauksestasi, erittäin hyvä blokkausta suunnittelevalle! =) Eirtyisesti pidin siitä kun kehoitit määrittelemään bloggauksen suunnan aluksi, koska eihän mihinkään päästä jollei tavoitteet ole selvillä. Niin ja luulen (muistelen superkaukaisia html-nettisivuntekemis oppitunteja) että avainsanat pitää lisätä html-koodiin, joten olettaisin niiden pitävän lisätä blogisivua tehdessä jonnekkin kohtaa ko. alustalle. Eli riippuu varmasti mihin teet blogin! Voin koittaa tarkistaa asian kun alan tehdä omaa blogisivuani =)

  Vastaa
  1. Mari

   Niin siis Ilpohan olikin kirjoittanut linkin tuosta hakukoneoptimoinnista kirjoittamaansa artikkeliin (linkki ”Google löytää blogisi” otsikon alla) =)

   Vastaa
 26. Katja

  Hei!

  Olen tässä parin tunnin sisällä luonut itselleni blogia (Bloggeriin) ja tästä sivusta on ollut apua! Mutta en vain tajua vastausta niinkin (todennäköisesti) yksinkertaiseen kysymykseen kuin mistä tuo mainitsemasi teemasana lisätään? Entä avainsanat kirjoitukseen. Siis ne, jotka monilla sivuilla näkyvät jo heti etusivulla ja joiden avulla pääsee katsomaan blogista juuri niitä tiettyjä postauksia?

  Kiittää!

  Vastaa
 27. Arska

  Heippa mulla olisi ideana alottaa bloggaus tietokoneen kasaamiseen ja sen erinnäisiin korjaus töihin ja päivityykseen liittyen. Mutta en keksi yhtään hyvää otsikkoa blogilleni. Myös haluaisin että tuo näkyisi haussa suht hyvin. Tekisin siis ihan suomen kielellä ja kuvien kera tuota. Voisitko kenties neuvoa mitkä asiat olisi hyvä ottaa huomioon?

  Vastaa
 28. Toni Willo

  Osaisitko sanoa tälläiseen juttuun mitään mulla oli blogi wordpressissä suht aktiivinen kun yhtäkkiä se meni kiinni ja en saa vastausta wordpressin tuesta , että mitä tapahtunut

  Vastaa
  1. Ilpo Ryynänen

   Terve Toni,

   Valitettavasti en voi tietää, mitä on tapahtunut. Arvailla voin, että olet mahdollisesti vahingossa tehnyt jotain sellaista, jota WordPress.comin (Tätä varmaan tarkoitit WordPressillä? WordPress.com ja WordPress.org kun ovat hieman eri asioita) ylläpitäjät eivät ole hyväksyneet. Voit varmasti yrittää pommittaa heitä uudestaan tai avata kokonaan uuden blogin.

   Vastaa
 29. Senni Poranen

  Hei!

  Tutustuin nettivinkkeihisi ja loin vahingossa testinimelläsi WordPressiin blogin nimeltä Omatoimimatka. Nyt yritin siirtää sitä omalle tililleni (käyttäjänimi sennisofia, email sennip@hotmail.com) ja en onnistunut. Haluaisin alkaa kirjoittaa blogia oikeasti joten haluaisin käyttää ko. nimeä ja osoitetta knowthebeauty.wordpress.com. Osaisitkohan auttaa minua? Tekniikka ei selvästikään ole minua varten :-)

  Terveisin Senni

  Vastaa
  1. Senni Poranen

   Tein siis transfer blog-toiminnon, mutta se vaatii myös sulta vahvistuksen (ilmeisesti emailiisi tulee viesti josta mahdollisuus vahvistaa). Kiitos! :-)

   Vastaa
 30. Pingback: JOKO-kurssin affordanssit « Outi Vähäkari Blogi

 31. Sanna Vehviläinen

  Hei,

  toivottavasti sopii, että jatkan vielä tauon jälkeen keskustelua bloggaamisen perusasioihin liittyen. Kuinka-kysymyksen ohella myös miksi-kysymys voi olla tärkeä: mitä hyviä syitä olisi blogata?

  Olen itse listannut tärkeimmät syyt omalle bloggaamiselleni oheiseen postaukseen, ehkä ne voivat innostaa jotakuta joka miettii, ryhtyisikö vai ei. Lyhyesti nämä syyt ovat
  – uskallus rikkoa aiempia kirjoittamiskonventioita (minulla itselläni tieteellinen artikkeli-kaava)
  – palautteen saaminen muilta ja uudet näkökulmat
  – asioiden väliset uudenlaiset kytkennät
  – ideoiden jalostaminen
  – oppiminen ja sosiaalisuus
  – kirjoittajan identiteetin vahvistaminen

  Itse olen kokenut, että bloggaamisen kautta suhteellisen vähälläkin rehkimisellä voi rikastuttaa merkittävästi työkuvioita, harrastuksia ja ylipäänsä sitä mitä nupissansa pyörittelee.

  http://tyonohjaaja.blogspot.com/search/label/bloggaaminen

  Vastaa
 32. Sanna Vehviläinen

  Hei

  tätä asiaa on mukava pohtia. Maailmassa taitaa olla aika paljon blogin alkuja, tynkiä jotka eivät olekaan kantaneet.

  Katleena Kortesuon ”Sano se someksi” sisältää hyödyllisiä, tiiviitä pointteja bloggaamisen erityispiirteistä. Lisäksi Kimmo Svinhufvudin Kokonaisvaltainen kirjoittaminen -sivulla on hyvä keskustelu tästä aiheesta.

  http://www.kokonaisvaltainenkirjoittaminen.fi/2010/09/01/mita-hyotya-bloggaamisesta-on/

  Olen itse aloittanut blogin miettimättä kovin tarkkaan mitä olen tekemässä, ja olen kyllä sitä jonkin verran

  Erityisen tärkeänä minäkin pidän tuota aiheen, näkökulman ja sitä kautta yleisön (ts. mahdollisten keskustelukumppaneiden) pohdintaa. Olen huomannut, että blogin aloittaminen on suhteellisen helppoa, mutta ylläpitäminen vie aikaa enemmän kuin ennalta arvasi. Toinen asia mikä on haastavaa, on kirjoittaa niin, että teksti kutsuu kommentoimaan eikä ole liian valmis ja ”suljettu”.

  Yksi asia, jota en etukäteen osannut ajatella, mutta josta tuli sittemmin paljon iloa, oli kuvien käyttäminen. On ollut hauskaa opetella miettimään kuvan ja tekstin suhdetta. Akateemisena kirjoittajana en ollut koskaan ennen päässyt leikkimään kuvilla.

  Blogia ei ole varmaan helppo saada menestyväksi, mutta onhan se varmasti mahdollista. On hyvä että siihen alkaa saada myös opastusta. Sen sijaan olen huomannut että blogin tekeminen on aika mukavaa silloinkin, kun sitä tekee suhteellisen matalalla profiililla eikä ponnistele kovin paljoa sen menestymisen eteen.

  Vastaa
  1. Ilpo Ryynänen

   Moi Sanna ja kiitos kommentistasi!

   ”Toinen asia mikä on haastavaa, on kirjoittaa niin, että teksti kutsuu kommentoimaan eikä ole liian valmis ja “suljettu”.”

   Yllä oleva lauseesi on ehdottomasti yksi haastavimmista jutuista bloggauksessa. On tietysti vaikeaa (ellei mahdotonta) kirjoittaa kaiken kattavaa artikkeliakin, mutta joskus tuntuu olevan vaikeata jättää jotain pois, josta syntyisi keskustelua.

   Täytyypä tutustua tuohon linkkiisi! Vaikuttaa kiinnostavalta.

   Vastaa
 33. Lisa

  Kiitos postauksestasi Ilpo. Hyvää perustietoa aloittelijoille ja niille pitkäänkin jo blogia pitäneille, jotka eivät ole bloggaustaan pahemmin miettineet. Niin siinä itselläkin kävi, että blogin aloitettuani pääsin sukeltamaan hakukoeoptimoinnin kiinnostavaan (?) maailmaan – asia, jota en olisi hetki sitten uskonut tekeväni.

  Minusta ehkä kaiken tärkein pointti näistä on juuri tuo, minkä mainitsit ensin, eli aiheen miettiminen ja rajaus. Kun aihe on kohdallaan ja sopivissa uomissaan, moni muu asia, kuten postausten laatu ja avainsanojen viliseminen, hoituu periaatteessa kuin itsestään. Ja kun artikkelit ovat kohdallaan ja kirjoittaja on innostunut, alkaa kommentteja virrata ja ihmiset alkavat jakaa kirjoituksia.

  Minua ärsyttää blogit, joissa teksteistä huomaa, että kirjoittaja ei tiedä yhtään, mitä tekee. On olemassa hyviä päiväkirjatyyppisiä blogeja joissa käsitellään useita aiheita, mutta monet laaja-alaiset blogit tuppaavat olemaan hieman huonoja, varsinkin jos niistä paistaa läpi se että blogataan bloggauksen vuoksi ja päivitetään vain jotta saadaan postaus ulos. Kyllä joku punainen lanka pitäisi olla, vaikka aihetta ei kovin tarkkaan olisikaan määritellyt.

  Itse huomaan palaavani yhä uudelleen niiden blogien pariin, joissa aihe on hyvin tarkkaan rajattu. Tästä esimerkkinä blogi, jossa nainen kertoo purjehduksesta sekä blogi, jossa kerrotaan karkkilakon epäonnistumisesta. Molemmissa loistavaa tekstiä varsin kapealla aiheella.

  Kirjoitustyylisi on muuten hyvä, on mukava lukea blogia, jossa kieliasu on kunnossa. Bloggausintoa! :)

  Vastaa
  1. Ilpo Ryynänen

   Kiitos taas kommentistasi Liisa!

   Toit hyviä pointteja esiin ja niistä heräsi ajatus, että miksi kapean aiheen blogit ovat kiinnostavampia kuin laajan: Kun kirjoittaa blogia monesta asiasta niin ihmisen on helpompi keksiä postauksen idea ja teksti siihen. Onhan se nyt ihan selvää, että paljon useammin ihminen tietää monesta asiasta vähän kuin yhdestä asiasta hyvin paljon. Hyvin todennäköistä on siis myös, että lukijasi tietää saman ”vähän” kuin sinäkin => ei niin kiinnostava teksti.

   Ja kun taas kirjoittaa kapeasta aiheesta niin ihminen joutuu pohtimaan ja pureksimaan enemmän oman postauksen ideaa ja tekstiä. Kaikki meistä haluavat lukea ajatuksia, jotka ovat jo pureksittuja meille valmiiksi. Parhaan tiedon jakaminen on sitä, että on tajunnut ja pohtinut jotain ennen sitä (tai niitä) henkilöä kenelle tiedon jakaa.

   Ehkä hieman pitkähkö selitys yksinkertaisesta asiasta, mutta oli pakko kirjoittaa koko setti puhtaaksi, kun tajusi selkeästi jotain :)

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *